Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Natalie Wood, a hollywoodi sztár rejtélyes halála - Gyilkosság vagy véletlen baleset volt?

A hatvanas évek legnépszerűbb színésznői közé tartozott Natalie Wood, a West Side Story gyönyörű sztárja. 25 éves korára háromszor jelöltek Oscar-díjra, rejtélyes halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok. Az ügyben már lassan négy évtizede vizsgálódnak, hisz régóta gyanítják, hogy a színésznő nem véletlenül fulladt a tengerbe. Nemrégiben újabb szemtanúkat hallgattak ki, akik bizonyítják, ki ölhette meg a filmcsillagot. A rendőrség megnevezte a színésznő gyilkosát. Közel 38 év után megoldódhat Hollywood egyik legrejtélyesebb halálesete?

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood 1963-ban

Igazából ott kezdődött Natalie Wood világhírességének története, ahol az élete befejeződött. Máig kibogozatlan, rejtélyes halála olyan, akár egy megoldatlan Columbo-krimi: talán sosem fogjuk megtudni, mi játszódott le pontosan 1981 novemberében, a kaliforniai Catalina-sziget egyik öblében horgonyzó Splendour nevű luxusjachton. 

Hátborzongató egybeesés, hogy a halála előtt egy évvel készült Emlékezés Eva Rykerre című filmjét szintén a Santa Catalina-öbölben forgatták. Abban volt egy megrázó jelenet, amikor a fuldokló Natalie Woodot partnere, Robert Foxworth kimenti a vízből. Ehhez hasonló jelenet ismétlődhetett meg egy év múlva, ám 

ezúttal senki sem sietett a kimentésére.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Mi történhetett a Splendour nevű jachton azon a végzetes éjszakán?

Elég gyanús, hogy miért éppen a baljós előjelű helyszínen rendeztek hálaadás napi bulit, amikor a férje jól tudta, hogy felesége fél a víztől és a sötétségtől. Miután a vendégek távoztak, négyen maradtak a jachton:

a házaspár, Christopher Walken, aki Natalie partnere volt az akkor még befejezetlen Agyhalál című filmben, valamint a hajó kapitánya.

Ami ezután történt, abból csak egyvalamit lehetett tévedhetetlenül megállapítani: a színésznő fulladásos halálát.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Szerelmi háromszög lehet a tragédia oka?

Gyanús körülmények, külsérelmi nyomok

Másnap tele voltak a lapok a negyvenhárom éves színésznő tragikus balesetével. Az öngyilkosság fel sem merült, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a spicces filmsztár nem tudott elaludni a jacht oldalának csapódó mentőcsónak zajától, azt akarta megkötni, de megcsúszott, és elsodorták a hullámok.

Előtte ugyanis a kikötő éttermében vacsoráztak a barátaikkal, ahol sokaknak feltűnt, hogy a kelleténél több alkoholt fogyasztottak, és Walken látványosan flörtölt szép partnerjőjével - akinél

1,4 ezrelék véralkoholszintet mért a boncolás. Ezzel le is zárták az aktát.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood és Christopher Walken látványosa flörtöltek a tragédia estéjén

Csakhogy az egy ezreléket meghaladó véralkohol már nem enyhe szalonspicc, hanem annak a jele, hogy az illető rendesen felöntött a garatra, és attól se ébred fel, ha ágyút sütnek el a füle mellett. Ráadásul azt se vették számításba - nem is tehették, mert a hajó kapitánya csak harminc év múlva a Fatális utazás című dokumentumfilmben árulta el -, hogy

Natalie férje nem engedte azonnal értesíteni a parti őrséget felesége eltűnéséről.

Így annak holttestére csak másnap találtak rá, és mire a boncolás megtörtént, már az eredetinél kisebb alkoholszintet lehetett kimutatni. Akkor viszont hogyan kerülhetett a vízbe éjnek évadján, egy szál hálóingben? Feltehetően nem a saját lábán. A törvényszéki szakértő is cáfolta a balesetet. Makacsul firtatta, hogy

honnan erednek a holttesten talált zúzódások, véraláfutások.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie férje késleltette, hogy bejelentsék a nő eltűnését

Élt a gyanúperrel, hogy valaki bántalmazta a színésznőt, de nem vették komolyan az érveit. Nagyon úgy nézett ki, hogy

nem akarnak vádat emelni a férj, Robert Wagner ellen,

mert ez kettétörné szépen ívelő karrierjét, ami a stúdiónak is hatalmas veszteséget jelentett volna. Az egyik, közelben horgonyzó jachton hallották is Natalie segélykiáltásait, sőt valaki válaszolt is neki, hogy “nyugodj meg, hamarosan kimentünk”. Aztán csend lett. Síri csend.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood és férje, Robert Wagner

Az orvosszakértők pedig, annak dacára, hogy sérüléseket találtak a nő testén,

véletlenszerű fulladást írtak a jegyzőkönyvbe.

2011-ben mégis újravizsgálták a halálesetet, épp a kapitány megkésett vallomása miatt, aki azt is elmondta, hogy hallotta veszekedni a házaspárt a haláleset előtt, amit a férj nem ismert el. Ekkor "véletlenszerűről" "ismeretlen körülményekre" javították a jegyzőkönyvet,

de vádat nem emeltek.

Pedig Dennis Davern, a hajó kapitánya váltig állította, hogy Natalie eltűnése előtt éppen miatta veszekedett a férj és Christopher Walken. Majd a házaspár ugrott össze a kabinjukban, aztán hirtelen abbamaradt az üvöltözés. A kapitány ezután felment a fedélzetre, ahol a férj közölte vele, hogy nem találja a feleségét.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

A hajó kapitánya szerint Wagner azt gyanította, hogy Wood és Walken összeszűrték a levet 

Talán sosem fog kiderülni, mi történt ponzosan azon az éjszakán, mi volt a veszekedés tárgya. Wagner később azt írta önéletrajzi kötetében, hogy csak Walkennel vitázott a felesége karrierjéről. Hollywoodban viszont mindenki meg van győződve arról, hogy a férj azt kívánta tisztázni, mi van a felesége és a színész között. Féltékenységi dráma lett volna? A "jól értesültek" szerint Natalie Woodot a két férfi együtt, előre kitervelten tette el láb alól.

Ennyi volt tudható eddig. Most azonban úgy tűnik, kiderülhet az igazság. A Los Angeles-i seriff hivatal a közelmúltban bejelentette, hogy újabb szemtanúkat hallgattak ki a több évtizedes rejtély megoldásához. A tanúk állításai új részleteket világítottak meg azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett a kérdéses éjszakán a hajó fedélzetén.

A tanúk Woodék jachtja közelében elhajózva kiabálást és robajokat hallottak a házaspár kajütjéből, majd egy férfi és egy nő veszekedését is a hajó tatjáról.

A szemtanúk egymástól függetlenül Wood és Wagner hangját vélték felismerni.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

A hajó kapitánya azt állítja, hogy a színésznő eltűnése előtt éppen miatta veszekedett a férj és Christopher Walken

A Los Angeles-i rendőrség nyomozója, John Corina hadnagy tehát úgy véli, megtalálta a valódi gyilkost: szerinte egyértelmű, hogy a férje végzett Natalie Wooddal:

"Hét éve vizsgálom az ügyet, és elmondhatom, hogy Robert Wagner az első számú gyanúsítottam. Folyamatosan változtat a sztorin, az események nem passzolnak egymáshoz időrendileg, ráadásul, mióta újranyitottuk az ügyet, egyáltalán nem hajlandó együttműködni a rendőréggel" - nyilatkozta a BBC-nek.

A seriff hivatala a fejlemények fényében a „gyanús haláleset ügyében érintett személynek” nevezte a ma már 89 éves Robert Wagnert.

"Az ügyben az elmúlt évek során végzett vizsgálatok következtében Wagner egyre inkább bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személlyé vált. Tudjuk, hogy ő volt az utolsó személy, aki látta Natalie Woodot, mielőtt eltűnt a hajó fedélzetéről" - mondja John Corina.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Az, hogy mi történik majd Robert Wagnerrel, ha bebizonyosodik, hogy valóban ő állt a színésznő halála mögött, még kérdéses, ugyanis egy ma már 89 éves, idős férfiról beszélünk

Anyja filmcsillagnak nevelte

Natalie Wood - eredeti nevén Natalja Nyikolajevna Zaharenko - 1938-ban született San Franciscóban. Szülei orosz bevándorlók voltak, nagyravágyó anyja Los Angelesbe költöztette a családot, hogy egyengesse lánya filmes karrierjét.

Négyévesen már szerepelt - Natasha Gurdin néven - a Boldog ország című filmben, nyolcévesen pedig - heti ezer dolláros gázsiért - Orson Welles oldalán játszott, akit már akkor elbűvölt a kislány tehetsége:

"Olyan jó, hogy az megijeszt!" 

- nyilatkozta róla a világhírű sztár.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Már bájos kisgyerekként is kirobbanóan tehetségesnek tartották

Anyja állítólag gyógyszerekkel tömte, hogy sokáig játszhasson gyerekszerepeket: tizenöt éves koráig húsz filmben aratott sikereket gyereksztárként. Ráadásul azon kevés színészek egyike volt, akik sikeres gyerekszínészekből probléma nélkül váltak felnőtt színésszé. Emellett hihetetlen intelligens és kötelességtudó volt, mindenki szeretett vele dolgozni.

Tizenhat évesen James Deannel már fiatal nőt alakított a Haragban a világgal című filmben,

ezért jelölték először Oscar-díjra a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A következő évben megkapta a Golden Globe “Az év új sztárja” díját, és hozzáment Robert Wagner színészhez, hogy szabaduljon zsarnoki anyjától. Öt év után elvált tőle. Állítólag agyára ment féjre golfmániája, ám az életrajzírók szerint kompromittáló helyzetben találta férjét egy másik férfival.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Warren Beatty előbb a filmvásznon, majd a való életben is Natalie partnere volt. Beatty később neki ajánlotta fel a Bonnie és Clyde női főszerepét, de Wood nemet mondott, mert a forgatás ideje alatt nélkülöznie kellett volna pszichoanalitikusát

A hatvanas évek első felében Hollywood legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Huszonöt éves koráig begyűjött három Oscar-jelölést. Legnagyobb sikerét

a West Side Storyban aratta, Maria szerepében,

valamint az Elia Kazan rendezte Ragyogás a fűben című film főszerepében.

Volt időszak, amikor ritkán állt a kamerák elé, több évet is kihagyott, utolsó, befejezetlen filmjében, az Agyhalálban úgy tűnt, visszatér megmutatni tehetségét. Ám végérvényesen megszakadt a pályája.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Jelenet a West Side Storyból

Gyakran játszott együtt olyan híres partnerekkel, mint Robert Redford, Jack Lemmon vagy Tony Curtis, utóbbi híres volt hódításairól. Hollywood hercege című életrajzi regényéből az is kiderül, hogy

Natalie Wood is megajándékozta élete legszebb pillanatával,

amikor partnerek voltak az 1964-es Majd most kiderül (Sex and the Single Girl) című filmben. Közvetlenül egymás mellett állt az öltözőkocsijuk.

“A szünet hosszúnak ígérkezett - emlékszik vissza Curtis -, ezért úgy határoztam, levetem a jelmezt. Átöltöztem, majd elindultam Natalie kocsija felé. Nem tudom, miért, hiszen nem hívott. Egyszerűen úgy érezem, át kell mennem. (…) Helyet foglaltam a kanapén, Natalie pedig kulcsra zárta a lakókocsi ajtaját. (…) Arra nem emlékszem, hogy a nadrág hogyan került le rólam, mert a következő pillanatban már vadul szeretkeztünk. Nemcsak a forgatás, hanem talán az egész életem legszebb pillanata volt. Egyetlen szót sem szóltunk, sem előtte, sem közben, sem utána. (…) A forgatás végeztével visszatértem az enyéimhez, ahogy Natalie is. Mindketten tudtuk, hogy így lesz a legjobb.”

Feltehetően Natalie is sok boldog pillanatot élhetett át jóképű partnereivel, de a férjekkel nem volt szerencséje. 1969-ben hozzáment Richard Gregson brit producerhez, megszületett első gyereke, Natasha, azonban 1972-ben elváltak, és

visszatért első férjéhez.

Tőle is született egy lánya, Courtney. Ennek a házasságnak vetett véget a színésznő rejtélyes halála, amelyről később filmet is forgattak Natalie Wood rejtélyes élete címmel.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

címmel.

Egy ágyban Tony Curtisszel a Sex and the Single Girl (Majd most kiderül) című filmben

0 Tovább

Ezer nő után jött a végső: Humphrey Bogart és Lauren Bacall botrányos viszonya

Viszonyuk csupán egy múló, filmes flörtnek indult, ám a Martinique forgatásán a 44 éves Humphrey Bogart - aki akkor a harmadik házasságában élt a vadságáról, késeléséről és alkoholproblémáiról ismert színésznővel, Mayo Methot-val -, őrülten beleszeretett 19 éves kolléganőjébe, akit ekkor még nem Lauren Bacallnak, hanem Betty Joan Perskének hívtak. A botrány elkerülhetetlen volt.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Az Amerikai Filmintézet (AFI) szerint Humphrey Bogart minden idők legjobb férfi színésze

Amikor a hosszú, szőke hajú és hosszú combú, szvetterbe és gabardinszoknyába öltözött tinédzser, anyjával az oldalán megjelent a próbafelvételen, senki nem ismerte fel benne a Harper’s Bazaar márciusi számának címlaplányát. Csinos volt ugyan, de nem látszottak benne egy sztár kvalitásai, inkább tűnt a moziért rajongó diáklánynak. Csak a családja volt ekkor még tisztában vele, milyen kemény lány, és milyen

pontosan tudja, mit akar.

Elvált szülők gyereke, akit dolgozó anyja nevelt, aki minden gyerekébe átcsepegtette saját eltökéltségét. A lányt az iskolai jegyzékek még Betty Joan Perske néven ismerték, ám a filmvásznon eldobta a rég homályba veszett apja vezetéknevét, és felvette az anyjáét, a Bacallt.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

A címlap, mely megváltoztatta a fiatal lány életét

A kiterjedt zsidó famíliának ő volt a szeme fénye. Rajongó nagynénik és nagybácsik vették körül, valamint a nagymama, aki Romániából emigrált az első világháború alatt. A család mélyen hitt a kemény munkában, és hogy az ember bármit elérhet, ha megdolgozik érte. Betty 16 éves volt, amikor az első modellmunkáját kapta, közben programfüzeteket árult a Broadwayn, és

közeli ismeretségbe került olyan színészekkel, mint Kirk Douglas és Vincent Price. 

Nem ismerte az apját, így ösztönösen az idősebb színészekhez vonzódott. Befolyásos barátainak köszönhetően mutatták be a Harper’s Bazaar magazin főszerkesztőjének, Diana Vreelandnak, aki a lap 1943. januári és februári kiadásának belső oldalai után őt tette a márciusi címlapjára. Itt figyelt fel rá a Martinique rendezőjének, Howard Hawksnak a felesége, és így lett belőle színésznő.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

A legendás Kirk Douglassal később több filmben is játszottak együtt, többek között A trombitás fiatalember című, 1950-ben forgatott moziban

Balhés Bogartok

Bettyt Bogart új filmje, az Átkelés Marseille-be forgatásán mutatták be az akkor 43 éves színésznek, aki ekkor már a világ vezető mozisztárja volt, túl a Casablancán.

Ő volt a Pearl Habor utáni Amerika szimbóluma.

Kemény, de együtt érző, szkeptikus, mégis idealista, elárult, mégis hinni tudó, potens és örök lázadó.
A vásznon kívül Bogart egy problémás harmadik házasság ötödik évében járt. A sajtó előszeretettel cikkezett Mayo Methot-val folytatott viharos veszekedéseiről, amelyek nyomán a “Balhés Bogartok” címet akasztották a párra. Az ekkor már menthetetlen alkoholista Mayo egy alkalommal késsel támadt férjére, hátba szúrta Bogartot, a John Huston rendező szerint “morbidan hűséges” Bogart azonban ennek ellenére vele maradt.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Annak dacára, hogy legismertebb szerepe Rick Blaine karaktere volt a Casablanca című filmben, Bogart nem kapott díjat a produkcióért; csupán egy Oscar-díjat nyert, az Afrika királynője című filmben nyújtott alakításáért

A forgatáson Bogart és Bacall váltott pár udvarias szót, de nem csapott beléjük a villám. Lauren saját bevallása szerint cseppet sem hatódott meg a lehetőségtől, amelyről majd' minden nő álmodozott akkoriban. 

"Carry Grant, na az nagy szó lett volna, de Bogart? Hmmm..." viccelődött később

önéletrajzi kötetében, amikor arról mesélt, hogyan is találkozott első férjével. Bogart pedig mindössze egy csinos filmes kelléknek látta, aki segítheti, de le is rombolhatja a film esélyeit, és azon tűnődött, tud-e vajon a lány játszani.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Tizenkilenc évesen kapta meg élete első főszerepét, ráadásul Humphrey Bogart oldalán

Öt hónappal később, pár héttel a Martinique forgatásának megkezdése előtt találkoztak újra. Ekkor a sztár már látta a fiatal lány próbafelvételeit, és a véleményét így foglalta össze:

“Remekül fogunk együtt szórakozni.”

A móka aztán 1944. február 29-én kezdődött el. Bacall halálosan be volt rezelve, Bogart pedig viccel ütötte el a lány idegességét. A fiatal színésznő végtelen zavarában találta fel a később a védjegyének számító pillantást: rájött, hogy a feje remegését úgy tudja leállítani, ha a mellkasához szorítja, és onnan tekint fel Bogartra.

By Myself and Then Some című önéletrajzi kötetében így emlékszik vissza erre: "Az első jelenetemben oda kellett hajolnom Bogart szobájának ajtajához és meggyújtanom egy cigarettát. De annyira remegett a kezem és a fejem, hogy nem voltam képes meggyújtani. Bogart próbált viccelni, hogy oldja a feszültséget, tudta, hogy új vagyok és halálra vagyok rémülve. Úgy a negyedik felvétel vége felé rájöttem, hogy egyedül úgy tudom kordában tartani a remegő fejem, ha az állam egészen a mellkasomhoz nyomom és úgy pillantok fel Bogartra. Működött, ráadásul akkor született meg az a bizonyos ‘nézés’ is. Aznap hamar rájöttem, hogy Bogart milyen fantasztikus ember. Mindent megtett, hogy megkönnyítse a dolgomat."

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Bacall végtelen zavara okán született meg a később védjegyének számító jellegzetes nézése

Bogie az első perctől tesztelte a lány humorát, és hogy mennyire bírja az ugratást. Egyszer például odakötözte Bacall kezeit a mobil öltözőhöz, majd látványosan elvonult ebédelni. Betty pedig vette a lapot, és együtt játszott vele. Bogart ugyanakkor mindent elkövetett, hogy a 19 éves lány otthon érezze magát.

Kezdettől éreztette vele, hogy egyenrangú partnerének tekinti a forgatáson.

A kapcsolatuk olyan fokozatosan alakult át, hogy a stábnak először fel sem tűnt a dolog. Bacall később azt mondta, az "áttűnés szinte észrevehetetlen volt". Elmondása szerint az öltözőjében ült, és Bogarttal viccelődött, amikor a férfi odahajolt hozzá, és megcsókolta. Majd előhúzott egy gyufásdobozt, és arra kérte, írja a hátára a telefonszámát.

"Aznap, hogy megadtam neki a számom, Bogie felhívott. Éjjel 11 óra volt, ő már ivott néhány pohárral. Viccelődtünk egymással a telefonban, de aznap estétől teljesen megváltozott a kapcsolatunk."

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

A Bacallnál huszonöt évvel idősebb szívtipró megismerkedésükkor már Hollywood ünnepelt csillaga és a nők kedvence volt

Film és élet egybefolyik

Négy héttel a forgatás megkezdése után jutottak el a legendás jelenetig, amikor Bacall megkérdezi Bogarttól, tud-e fütyülni. A stáb számára ekkor derült ki, hogy kettejük között van valami. Érdemes megnézni Bogart mosolyát a jelenetben, és hogy hogyan néznek egymásra. Innentől kéz a kézben jártak a forgatáson, és elválaszhatatlanokká váltak.

"Akkor még szűz voltam. Bogie pedig olyan érzéseket ébresztett bennem, amik teljesen újak voltak számomra. Egyetlen pillantásától megremegtem. Mikor megfogta a kezem, egészen összeszorult a gyomrom."

Bébinek nevezték egymást, Bogart keze mindig a lány vállán volt, folyton el-eltünedeztek, majd fülig érő szájjal kerültek elő. Látható volt, hogy Bogartot egyáltalán nem zavarta, hogy mindenki látja rajta, hogy szerelmes.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

"Egyetlen pillantásától megremegtem"

Közben a stúdió PR-osai a “boldog és bolondos” Bogart házaspárról szóló történetekkel bombázták a sajtót, hogy erősítsék a hűséges férj képét, és eltereljék a figyelmet az egyre erősödő pletykáról és a közelgő botrányról. Amikor egyértelművé vált, hogy valamit mondani kell Bacallról - akinek a filmes neve időközben Lauren Bacall lett -, a stúdió közölte, hogy

mindez csak múló, filmes flört.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Meglehet, Lauren az apját kereste Bogartban

A botrány persze elkerülhetetlen volt. Ha híre kelt, hogy Mayo Methot úton van a helyszínre, a szerelmesek arra az időre szétrebbentek. Gyakran hívta Mayo a férjét a telefonhoz is, és arról érdeklődött tőle, hogy van a lánya. Sosem feledkezett el emlékeztetni Bogartot arra, hogy

a szeretője feleannyi idős, mint ő.

Erre válaszul ő egyre ritkábban ment haza, és ha Mayo kereste, mindig azt a választ kapta a többiektől, hogy Bogart a stábbal van - Bacallt pedig elkezdték mindannyian Stábnak nevezni. Miután a film forgatásának vége lett, ők ketten továbbra is találkoztak, és civilben is a filmben játszott karaktereik nevén, Slimnek és Steve-nek szólították egymást.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

"Slim, drága, te jöttél, a karjaimba egyenesen, a szívem kellős közepébe, szeretlek a legigazibb szerelmemmel - és most attól tartok, nem érted meg, és türelmetlen leszel, és el foglak veszíteni - de még ha be is következne, akkor is szeretnélek tovább, te vagy az egyetlen szerelmem, és mindig is szeretni és figyelni foglak, és segíteni, ha épp arra lesz szükséged." Humphrey Bogart levele Lauren Bacallhoz

A Bogart-Bacall szindróma

Bogart valószínűleg azt élvezte ebben a szerelemben a leginkább, hogy kapott egy kiforratlan nőt, akit tökéletes feleséggé formálhat. Bacall pedig nem vágyott másra, csak hogy ő lehessen a negyedik Mrs. Bogart.

Mindazt a szeretetet, amit láthatatlan apja számára raktározott el, most rázúdította Bogartra. (A bulvárpszichológiai szakirodalomban a nagy korkülönbségű kapcsolatokat utánuk nevezték el Bogart-Bacall-szindrómának.) Szerelmes leveleiben

Bogart, aki az életrajza szerint több mint ezer nővel feküdt le,

váltig állította, hogy ő élete legnagyobb, és egyben az utolsó szerelme, akit akkor is szeretni és óvni fog élete végéig, ha időközben elveszítené őt valahogy.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Hiába a korkülönbség, teljes a harmónia

A fizikai és szellemi értelemben is széteső feleség iránti kötelessége azonban egy ideig még visszatartotta, hogy végleg átadja magát a szerelemnek. Methot elvonókúrára ment, Bogart pedig megígérte, hogy ad még egy esélyt a házasságuknak. A kísérlet azonban minden értelemben kudarcba fulladt; előbb 1944. október 19-én, majd egy sikertelen újraegyesülés után december 4-én, most már véglegesen bejelentették különválásukat.

A Martinique kritikái közben minden képzeletet felülmúltak: Bacallból sztár lett,

Garbo és Dietrich kombinációjának nevezték,

és következő közös filmjükért, a Hosszú álomért is rajongott a szakma és a közönség egyaránt.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Lauren Bacallt Greta Garbo és Marlene Dietrich kombinációjának nevezték

Bogart azonban nem volt meggyőződve róla, hogy jó ötlet feleségül venni egy 25 évvel fiatalabb nőt. A korábban “Igáslónak” csúfolt, hallatlan munkabírásáról ismert Bogart darabjaira esett, képtelen volt a munkára koncentrálni, egyre többször késett a forgatásokról, és senki nem tudott segíteni neki. Karácsonykor, a 45. születésnapján már három hete ivott egyfolytában, és orvost kellett hozzá hívni.

Aztán lassan mégis a helyükre kerülte a dolgok. Amikor későbbi éveiben a barátai arról kérdezték Bogartot,

melyik volt élete legboldogabb időszaka, mindig azt felelte: amikor Bettynek udvarolt.

Az esküvőjüket a Malabar farmon tartották, és mindketten végtelenül meghatottak voltak a ceremónia alatt. A világ minden fotósa a helyszínen volt, Bogart azonban csak a Life magazin munkatársait engedte be.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Bogart kapott egy kiforratan nőt, akiből tökéletes feleség vált

Humphrey Bogart ezek után még számos remek filmet forgatott, öt közös filmjük is készült, és Bacallnak is akadt időnként egyéb munka is Hollywoodban és a Broadwayn.

"Tudtam, hogy jól döntöttem, ugyanakkor azt is tudtam, hogy a rendezők nagyrésze csupán Humphery Bogart feleségeként gondol rám, nem pedig színésznőként. Ez van. Amikor kapunk valamit, fel kell adnunk valamit." 

Tizenkét éves házasságuk alatt két gyerekük született, Stephen 1949-ben és Leslie ’52-ben. Lauren pedig elhatározta, hogy a filmezés helyett a családra koncentrál: évente csupán egy filmszerepet vállalt el, és híresen kerülte a hollywoodi partikat.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Frank Sinatrával és Marilyn Monroe-al egy fogadáson

Bogart 1957 januárjában halt meg nyelőcsőrákban, három héttel az ötvenhetedik születésnapja után. Bacall elveszítette élete szerelmét, pedig ekkor

még csak harminchárom éves volt.

Bogart vérbeli hajóshoz méltón azt szerette volna, ha hamvait a tengerbe szórják, de az akkori törvények ezt nem tették lehetővé. Helyette a temetésén hajója, a Santana méretarányos makettjében helyezték el földi maradványait, és ennél méltóbb búcsút el sem lehetett volna számára képzelni. Hiszen a Santana volt az egyetlen valódi rivális, amivel Bacallnak valaha szembe kellett néznie.

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Bogie-nak későn jött az apaság, nehezen is tudta kezelni

Lauren Bacall - aki még évekkel Bogart halála után is szenvedélyes szerelemmel imádta elveszített férjét - a későbbiekben már nem mondhatta szerencsésnek magát. Miután Frank Sinatrával folytatott viszonya hamar zátonyra futott, hozzáment  Hollywood második Bogartjaként számon tartott Jason Robards színészhez, ám kilenc év után a színésznő szerint ez a szerelem belefulladt a viszkibe. 2014-ben, 90 évesen bekövetkezett halála előtt azt nyilatkozta: 

"Bogie megtanított rá, hogy az életben egyszer lenn, másszor fenn vagyunk - mindezt úgy, hogy mi ketten szinte mindig a fellegekben jártunk". 

Humphrey Bogart Lauren Bacall Hollywood Boulevard

Bogart halálával Bacall élete szerelmét veszítette el

0 Tovább

Kvíz: mennyire ismered a magyar várakat, kastélyokat?

teszt várak kastélyok kultúra Közeli Magyarország

Történelmi viharokkal vert hazánk számtalan - még romjaiban is lenyűgöző - várat rejt, ahogy számos pompás, vagy épp fényét vesztett kastélyunk árulkodik a magyar nemesség egykori dicső éveiről. Tudod, melyik városokban találhatók az alábbi kastélyok és várak? Teszteld tudásod!

0 Tovább

Félreértések szigete - Leszboszon mégsem nők szerették egymást?

Leszbosz Görörgország harmadik legnagyobb szigete, és igazán költői hely. Minden valószínűség szerint itt született a leszbikus vágy szinonimájaként ismert Szapphó, akinek személye és költészete a mai napig heves viták tárgya. Egykori otthona kultikus hellyé vált, melyet a nők közötti szerelemmel szokás összefüggésbe hozni, ám ez a teória most megdőlni látszik. Történészek szerint Leszbosz szigete nem az a hely, aminek hisszük.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Simeon Solomon: Szapphó és Erinna Mütiléne kertjében

Egy BBC-dokumentumfilm szerint Leszbosz szigete valamikor ugyanazt a szerepet töltötte be az ókori Görögországban, amelyet ma Thaiföld a világban. Vagyis az a hely volt, amely szexturizmusáról vált híressé, és ahol a nők állítólag olyan gyönyörűek voltak, hogy a férfiak nem tudtak nekik ellenállni.

Így bár Leszboszt mind a mai napig a női homoszexualitáshoz szokás kapcsolni, történészek szerint 

a sziget valójában a férfiak "játszótere" volt, akik egy kis szórakozásra vágytak.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Leszbosz szigetén születtek a görög világ legvonzóbb női

A műsor szakértője, a londoni King's College történésze, Edith Hall professzor szerint Leszboszról az ókorban mindenki tudta, hogy ott születtek a legvonzóbb nők az egész görög világban. Az ókori Görögországban érdekes módon a "leszbikus" szó is azt jelentette még, hogy

"egy nő intim szexuális kapcsolatba kerül - egy férfival".

Leszbosz közelebb volt Törökországhoz, mint Athén, ami szintén csak hozzátett az ott élő nők szexuális vonzerejéhez, hiszen annak ellenére, hogy görögök voltak, mégis keveredett beléjük némi egzotikum. Volt egy kis érdekes akcentusuk, ami már szinte keletiesnek hangzott az athéni polgárok fülének. Közelebb helyezkedtek el Ázsiához, és ennek hatását bizony már érezni lehetett rajtuk. 

A híres költőnő, Szapphó Kr. e. 600 körül született Leszbosz szigetén, és ő volt az első ismert nő, aki a más nők iránti szerelmet leírta. Ezért mind az ő neve, mind a szigeté a leszbikusság szinonimájává vált az évek során - annak ellenére, hogy a "leszbikus" szó mai jelentése csak a 19. században vált általánossá.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Egy pompeji villa falát díszítő freskó a Kr. u. 1. századból, mely vélhetőleg Szapphót ábrázolja

Leszbosziak a leszbikusok ellen

Néhány éve a sziget lakói vesztesen kerültek ki abból a perből, amelyet azért indítottak, hogy betiltsák az ominózus kifejezés meleg nőkre való alkalmazását - álláspontjuk szerint ugyanis csak nekik van joguk lakóhelyük nevének használatára.

Keresetükben azzal érveltek, hogy a gyakorlat sérti a sziget lakóiank emberi jogait, mivel "megszégyeníti őket az egész világ előtt". Azt szerették volna bírósági úton elérni, hogy a Görög Meleg és Leszbikus Szövetség ne használhassa többé a leszbikus nevet, mert szerintük a sziget lakosainak "pszichológiai és morális megerőszakolását" jelenti, hogy

a melegek kisajátították a sziget nevét.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

 Leszbosz szigetéről nevezték el a nők közötti szerelmet

Az ókori görögöknek az azonos neműek szerelméhez való hozzáállása azonban meglehetősen különbözött a maitól. Mind a női, mind a férfi homoszexualitás akkoriban legalább annyira volt társadalmilag és kulturálisan elfogadott jelenség, mint maga a szexualitás.

„Magát a homoszexualitást az ókori görögök természetesnek találták, és mivel a férfiak között gyakran elterjedt szexuális magatartásforma volt, a sok vonatkozásban kielégületlen nők és asszonyok szerelmi viszonya sem minősült erkölcstelennek" - állítja a BBC-dokumentumfilm történésze.

A szexualitást arra használták, hogy ennek segítségével törjenek ki családjuk keretei közül, és teremtsék meg saját közösségeiket. És bár Szapphó valóban különleges jelenség volt a maga idejében, ám alapvetően csak saját kora kultúráját és szellemét követte, vagyis 

nem nőbe vagy férfiba, hanem emberekbe volt szerelmes.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Izmailov Alexander: Szapphó

Leszbikus volt-e egyáltalán Szapphó?

Újonnan felefedezett papirusztekercsek segítségével igyekeznek a tudósok napjainkban újrafogalmazni azt is, mit gondoljunk egyáltalán Szapphóról. Vannak, akik alapvetően megkérdőjelezik az elképzelést, miszerint erotikus költészetének bármi köze lett volna magánéletéhez és szexuális irányultságához.

Semmilyen konkrét bizonyíték nincs ugyanis arra, hogy leszbikus lett volna,

egyedül a fennmaradt munkái alapján feltételezik ezt. Az utóbbi kétezerötszáz évben már számtalan indulatos vitát kavart Szapphó munkája, családi élete, és mindenekelőtt a szexualitása. Az ókorban kifinomult stílusát dicsérték, kortársai inspirációért fordultak hozzá, miközben karikaturisztikus színdarabokban gúnyolták laza erkölcseiért.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Alkaiosz görög költő és Szapphó egy Kr. e. 5. századból származó görög vázán

A legenda szerint az egyház elégette munkáit.

"Szexéhes kurva, aki saját romlottságának dalát zengi" - állította róla egy teológus.

A bizánci nyelvészek ugyanakkor azon keseregtek, hogy túl kevés írása maradt fenn, a viktoriánus tudósok pedig mindent elkövettek, hogy megfosszák erotikus vonatkozásaitól.

Még ma sem értenek egyet a szakértők abban, hogy verseit csak szűk körben vagy nyilvánosan is előadta-e, és hogy azok a szerelem és házasság intézményének ünneplése vagy felforgatása céljából születtek-e. Utóbbi egy igen kényes tudományos kérdés, mivel Szapphó kiemelt feminista és leszbikus ikonnak számít, és valóságos szellemi háborúk dúlnak személye és szellemi hagyatéka körül.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Egy Szapphótól ránk maradt papirusztekercs töredéke

Nehéz lenne még egy olyan költőt mutatni, aki ilyen aránytalanul nagy szerepet tölt be az irodalomban fennmaradt munkáinak mennyiségéhez képest. Szapphó valójában nem is verseket írt, hanem dalokat, amelyeket a líra nevű hangszer zenei kíséretével adtak elő, és eredetileg ezt jelentette az ókori görögök számára a "lírai".

Fogalmunk sincs, hágy dalnak írta le egyáltalán a szövegét, hiszen a kor szokása szerint ezek a dalok elsősorban szájhagyomány útján terjedtek.

Szapphó pedig valójában korabeli popzenész volt, aki - vélhetőleg - maga adta elő a dalszövegeit.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Szapphó tanítványaival Alkaiosz leszboszi származású költőt hallgatja (Sir Lawrence Alma-Tadema festménye, 1881)

Ő volt az egyetlen nő, akit az alexandriai könyvtár tudósai beválasztottak az ókor kilenc költőzsenije közé. Arisztotelész pedig azt írta róla:

"tisztelték annak ellenére, hogy nő volt".

Vagyis Szapphó nagyságát az utókor nem a munkái alapján ítéli meg, hanem ahogyan kortársai nyilatkoznak róla. Mintha Homérosztól soha nem olvashattuk volna az Iliászt és az Odüsszeiát, hanem csupán az alapján próbálná őt megítélni a nyugati civilizáció, hogy ismernénk tőle nagyjából kilencvensornyi verstöredéket, valamint azt, mit gondoltak róla a kortársai. Az ókori görögök ugyanis Szapphóról úgy beszéltek, minhta Homérosz női megfelelője lett volna: 

Homérosz volt A Költő, és Szapphó A Költőnő.

A pontos születési helye nem biztos, de nagy valószínűséggel a Leszbosz-szigeten található Mitilini. Szapphó hatása mindenesetre máig érezhető a szigeten, mert híre a leszbikus turisták zarándokhelyévé tették Leszboszt.

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Szapphó szobra Leszbosz szigetén

És a jelen

Mivel azonban Görögország harmadik legnagyobb szigete alig pár kilométerre található a török partoktól, sajátos szerepet szánt neki a történelem a Törökország felől Európába érkező bevándorlási rohamban. A mindössze 1600 négyzetkilométernyi területre napjainkban

migránsok tömege érkezik,

a görög partokat vízi úton elérők közel fele Leszboszon köt ki. És bár a sziget lakói szerint már jó ideje háborús övezetté kellene nyilvánítani lakóhelyüket, mindez egy pillanatra sem lassítja a partjaikat csapkodó migráns-odüsszeiát. 

Leszbosz Görögország Szapphó Külföldi kaland kultúra utazás

Leszbosz napjainkban

1 Tovább

James Bond nyomában, avagy a 007-es filmek 10 legegzotikusabb forgatási helyszíne

A Bond-filmek készítői mindig gondosan választják ki a megfelelő forgatási helyszíneket, hiszen jól tudják, ez a siker egyik kulcsa. A gyönyörű nők és a csodakütyük mellett az életveszélyes kalandok lélegzetelállító helyszínei legalább annyira híres szereplői a filmeknek, mint Sean Connery, Roger Moore, Pierce Brosnan vagy Daniel Craig.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

Ha bármely rajongót megkérdezünk, melyik a kedvenc Bond-filmje, nagy valószínűséggel valamelyik klasszikust fogja említeni, mondjuk az 1964-es Goldfingert vagy az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatábant. Hogy miért?

Mert pazar szállodákban, forgó éttermekben, piramisok tövében, pompás palotákban, lenyűgöző kastélyokban, vagyis csupa egzotikus helyen vívta küzelmeit. 

1. Goldfinger, 1964

Helyszín: Fontainebleau Hotel - Miami Beach, Florida

A Goldfinger a Bond-franchise legnépszerűbb darabja, köszönhetően egyrészt az ebben szereplő Bond-lány ikonikus nevének, a Pussy Galore-nak, másrészt egy hatalmas lézersugárnak. Ugyanakkor a Miami Beachen található Fontainebleau Hotel is főszerepet játszik benne, a nyitójelenetben például Bondot éppen a medence partján masszírozzák. A Morris Lapidus tervei alapján az ötvenes években épült luxusszálloda igencsak

népszerű a hollywoodi rendezők körében: 

a hotel - és az a bizonyos, óceánra néző medence - feltűnt még többek között a Több mint testőr, a Rendőrakadémia 5. és a Frank Sinatra főszereplésével készült Púp a háton című filmekben is.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Fontainebleau Hotel

2. Halálvágta, 1985

Helyszín: Ascoti lóverseny - Ascot, Berkshire, Nagy-Britannia

A legextrémebb Bond-filmben a Duran Duran zenekar tagjai, valamint az androgün szexszimbólum, Grace Jones is szerepel; utóbbi mint a brit titkos ügynök vágyának aktuális tárgya. A legjobb jelenete pedig a London közelében lévő Ascotban, a derbin játszódik. A Royal Ascot minden évben egy öt napig tartó és nagy felhajtással járó, igazi brit mulatság,

amelyen részt vesz a királyi család is.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A leghíresebb derbin, a Royal Ascoton II. Erzsébet királynő és családja minden évben részt vesz

3. A magányos ügynök, 1989

Helyszín: Ernest Hemingway háza és múzeuma - Key West, Florida 

Timothy Dalton minden idők egyik legkevésbé népszerű James Bondja. A magányos ügynökben nyújtott teljesítménye azonban sokat javított a megítélésén. A film egyik kulcsjelenetében a Nobel-díjas író, Ernest Hemingway egykori floridai házának második emeleti

erkélyén rendez ámokfutást 50 macskával.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

Ernest Hemingway egykori floridai háza

4. A kém, aki szeretett engem, 1977

Helyszín: A gízai piramisok - Gíza, Egyiptom 

A sorozat ezen részét három Oscar-díjra jelölték, és ez a film a kritikusok által leginkább kedvelt Bond-epizód. A film sikere nagy részben köszönhető az egzotikus helyszíneknek, többek között az egyiptomi Gíza-fennsíknak, ahol a stáb nagyszerű éjszakai felvételeket készített

a Szfinxről és a Nagy Piramisról.

A látogatók ma is részt vehetnek azon a hang- és látványshow-n, amelyen annak idején Bond is; szerencsére a gonosz Cápával abszolvált üldözős jelent nem jár hozzá. 

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A gízai Nagy Piramis és a Szfinx

5. Csak kétszer élsz, 1967 

Helyszín: Himeji-kastély - Hjógo prefektúra, Japán

Minden idők legjobb 007-es ügynöke, Sean Connery 1967-ben azért érkezett Japánba, hogy felvegye ötödik James Bond-filmjét azon forgatókönyv nyomán, amelyet a népszerű brit gyerekszerző, Roadl Dahl írt. A film egyik emlékezetes jelenete a

nindzsaképző iskolában

játszódik, amelyet Bond japán titkosszolgálati kapcsolata, Tigris Tanaka vezet. Az akadémia - mely a Bond-film óta igazi turistalátványosság -, az 1333-ban épült Himeji-kastélyban található.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Himeji-kastély

6. Szigorúan bizalmas, 1981

Helyszín: Szentháromság-kolostor - Meteora, Görögország

Ez a James Bond-film részben Ian Fleming néhány noválláján alapul. Az egyik jelenetben Bond éles sziklákon egyensúlyozva éri el a Szentháromság-kolostort a görögországi Meteorában, annak ellenére, hogy a lenyűgöző létesítmény egy

140 fokból álló lépcsősoron át is megközelíthető, amelyet egyenesen a sziklába véstek. 

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Szentháromság-kolostor

7. Oroszországból szeretettel, 1963

Helyszín: Ciszterna bazilika - Isztambul, Törökország 

A második James Bond-film ma már úgy tűnik, mintha a hidegháborús korszakból itt maradt relikvia lenne, a forgatási helyszínek azonban talán ebben voltak a legszebbek. Amikor Bondnak

titkos kijárót kell találnia Isztambulból,

a Kr. e. 336-ban épült Ciszterna Bazilika márványoszlopai között lapátol végig.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Himeji-kastély

8. Polipka, 1983

Helyszín: Lake Palace és Jagmandir-sziget palota - Udaipur, India 

A szerencsés tizenharmadik Bond-film forgatásának egyik varázslatos indiai helyszínét "A lebegő palota" néven is ismerik. Bond ezúttal a mesés Kelet Velencéjének is nevezett Udaipurban sokkolja üldözőit; külön megemlítendő közülük Kabir Bedi, akit legtöbben Sandokanként ismerhetnek. Roger Moore palotáról palotára gyakorolja ellenségei szerint undorító túlélési szokását, a megszokott

bondos eleganciával felturbózott riksákkal rodeózik,

a piacból csatateret változtat, csak úgy repülnek a banánok a szárik, meg a szent tehenek között.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Jagmandir-sziget palota

9. Az aranypisztolyos férfi, 1974

Helyszín: James Bond-sziget - Phangnga-öböl, Thaiföld

A kilencedik James Bond-mozi jeleneteinek zömét Thaiföldön, a három mellbimbójú gonosz, Francisco Scaramanga  szülőföldjén vették fel. A Tapu-sziget, amelynek standján James Bond és Scaramanga párbaja játszódik, az Ao Phang Nga Nemzeti Park része, és

ma már úgy ismert, mint James Bond szigete.

Ez az egzotikus, különleges táj feltűnik még egyszer: az 1997-es A holnap markában című Bond-epizódban csodálhatjuk meg ismét a sziget varázslatos látványát.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Tapu-sziget ma már James Bond szigeteként ismert

10. Őfelsége titkosszolgálatában, 1969

Helyszín: Piz Gloria forgó étterem - Schiltorn, Mürren, Svájc

James Bond szereti a téli sportokat, és kifejezetten jól teljesít, ha síelésről, snowboardról vagy biatlonról van szó; bár ehhez meg kellett várni az ausztrál modell, George Lazenby színre lépését, akinek ugyan mindössze egy alkalommal adatott meg, hogy Bondot alakítsa, ám ebben a kémfilmben a svájci Alpokba veti bele magát. Az akciók többsége a Piz Gloriában játszódik, egy

360 fokban körbeforgó, napelemmel működtetett étteremben,

ami a Schiltorn hegy szikláiba van belevájva. Amikor a filmesek kiszemelték maguknak a helyszínt, az étterem még félkész állapotban volt, így a mozi költségvetéséből fejezték be az építkezést, ezért cserébe díjtalanul használhatták a 3000 méter magasságban lévő épületet és a világ leghosszabb kábelvasútját. Az étterem a mai napig működik, egy "Bond világa" kiállítással is szolgál, és van egy 40 személyes moziterme is, ahol a filmből vetítenek részleteket, a csúcsot pedig azóta a 007-es hegy néven emlegetik.

James Bond filmforgatási helyszín Florida Nagy-Britannia Jamaica Egyiptom Görögország Törökország Japán India Thaiföld Svájc Külföldi kaland utazás

A Piz Gloria étterem

10 + 1. Az új Bond-film, melynek címe még rejtély

Helyszín: Jamaica, ahol a világ leghíresebb titkos ügynöke megszületett, és ahová most "hazatér"

Jamaicán található az író, Ian Fleming eredeti otthona, itt írta a filmek alapjául szolgáló regényeket. A birtok egy tényleges titkosszolgálati hadműveletről kapta a GoldenEye nevet, később pedig egy Bond-film címe is ez lett, melynek cselekménye - érdekes módon - nem Fleming regényén alapult.

A 007-es "szülőhelyén" már több Bond-kalandot forgattak, Barbara Broccoli producer pedig ma, április 25-én Jamaicán, a Fleming GoldenEye nevű birtokon tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a most készülő folytatást szintén Jamaicán kezdik majd forgatni, mivel a történet szerint a titkos ügynök éppen szünetet tart és ott piheni ki a fáradalamait.

Az egyelőre Bond 25 munkacímen futó produkcióban - mely a 007-es franchise történelmének huszonötödik hivatalos Bond-filmje lesz - a titkos ügynök szmokingját Daniel Craig fogja magára ölteni, a főgonosz szerepében pedig a Bohém Rapszódiából ismert Oscar-díjas Rami Maleket láthatjuk.

Tehát James Bond visszatér oda, ahol korábban már nyomot hagyott. A Jamaicán játszódó, 1973-as Élni és élni hagyni című epizód híres motorcsónakos jelenetének helyszínét a mai napig

James Bond Beach néven emlegetik.

A tengerpart egy másik szép részlete pedig az 1962-es Dr. No-ban játszott filmtörténeti szerepet, hiszen itt bukkan fel a hullámokból Ursula Andress; később ezt a jelenetet ismétli meg Halle Berry a Halj meg máskor!-ban. 

0 Tovább

TimeTravel

blogavatar

Régi idők mozija, avagy időutazás Hollywood legnagyobb csillagaival. Ikonok. Legendák. Sztárok.

Ez is érdekelni fog

Címszavakban

Hollywood Boulevard (12),utazás (10),kultúra (10),Külföldi kaland (9),Misztikus (3),Közeli (3),teszt (3),filmforgatási helyszín (3),Magyarország (3),kvíz (3),film (3),Marlon Brando (2),Laurence Olivier (2),Görögország (2),Nagy-Britannia (2),mozi (2),sztárok (2),húsvét (2),Retró feeling (2),Michael Douglas (2),Spartacus (2),A Keresztapa (1), a csodák csodája (1),Dühöngő bika (1),Hair (1),Zorba (1),Ben-Hur (1),Óz (1),Az édes élet (1),A harmadik ember (1),Yves Montand (1),Szapphó (1),várak (1),kastélyok (1),Leszbosz (1),Svájc (1),India (1),Thaiföld (1),Marilyn Monroe (1),Arthur Miller (1),Natalie Wood (1),Robert Wagner (1),Lauren Bacall (1),Humphrey Bogart (1),Tony Curtis (1),Psycho (1),Christopher Walken (1),Weisz Erik (1),Cary Grant (1),erotika (1),Hedy Lamarr (1),Willaim Holden (1),Bing Cosby (1),Ray Milland (1),James Stewart (1),Jane Russell (1),Catherine Deneuve (1),Anne Buydens Douglas (1),Dalton Trumbo (1),teszt (1),Kirk Douglas (1),Sharon Stone (1),Sylvia Kristel (1),Nicole Kidman (1),Frank Sinatra (1),Clark Gable (1),Japán (1),Adrien Brody (1),Viven Leigh (1),Harry Houdini (1),Kirk Dogulas (1),Róma vakáció (1),Audrey Hepburn (1),Elfújta a szél (1),A vágy villamosa (1),Rainier herceg (1),Alfred Hitchcock (1),Gary Cooper (1),Grace Kelly (1),Walt Disney (1),Lady Hamilton (1),Hamlet (1),12 dühös ember (1),Tádzs Mahal (1),Švejk (1),Jaroslav Hašek (1),Csehország (1),romváros (1),elveszett városok (1),Petra (1),Babilon (1),Dél-Bohémia (1),Moldva (1),Český Krumlov (1),Nepomuk (1),České Budějovice (1),Putim (1),Hluboka (1),Tábor (1),Hradec (1),Trója (1),Karthagó (1),Parádsasvár (1),Lillafüred (1),Szirák (1),Siklós (1),Tóalmás (1),Havanna (1),Ernest Hemingway (1),A tizedes meg a többiek (1),A Tenkes kapitánya (1),Memphisz (1),Knósszosz (1),Machu Picchu (1),Angkor (1),A három testőr Afrikában (1),Meseautó (1),Hamis a baba (1),Mecsek (1),Barna-kő (1),Gleccser Nemzeti Park (1),Galápagos-szigetek (1),Maldív-szigetek (1),Holt-tenger (1),Rapa Nui (1),Greenway Estate (1),Húsvét-sziget (1),Madagaszkár (1),Nagy-korallzátony Ausztrália (1),Florida (1),Jamaica (1),Egyiptom (1),James Bond (1),Kuba (1),Velence (1),Pavlopetri (1),Torquay (1),St. Mary Mead (1),kirándulás (1),Krúdy Gyula (1),közeli (1),legenda (1),Hubertus (1),Apáca-szikla és Barát-szikla (1),Hubertlaki-tó (1),Vatikán (1),Róma (1),Poirot (1),Miss Marple (1),Anglia (1),Agatha Christie (1),Michelangelo (1),Szent Péter-bazilika (1),Törökország (1)