A hatvanas évek legnépszerűbb színésznői közé tartozott Natalie Wood, a West Side Story gyönyörű sztárja. 25 éves korára háromszor jelöltek Oscar-díjra, rejtélyes halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok. Az ügyben már lassan négy évtizede vizsgálódnak, hisz régóta gyanítják, hogy a színésznő nem véletlenül fulladt a tengerbe. Nemrégiben újabb szemtanúkat hallgattak ki, akik bizonyítják, ki ölhette meg a filmcsillagot. A rendőrség megnevezte a színésznő gyilkosát. Közel 38 év után megoldódhat Hollywood egyik legrejtélyesebb halálesete?

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood 1963-ban

Igazából ott kezdődött Natalie Wood világhírességének története, ahol az élete befejeződött. Máig kibogozatlan, rejtélyes halála olyan, akár egy megoldatlan Columbo-krimi: talán sosem fogjuk megtudni, mi játszódott le pontosan 1981 novemberében, a kaliforniai Catalina-sziget egyik öblében horgonyzó Splendour nevű luxusjachton. 

Hátborzongató egybeesés, hogy a halála előtt egy évvel készült Emlékezés Eva Rykerre című filmjét szintén a Santa Catalina-öbölben forgatták. Abban volt egy megrázó jelenet, amikor a fuldokló Natalie Woodot partnere, Robert Foxworth kimenti a vízből. Ehhez hasonló jelenet ismétlődhetett meg egy év múlva, ám 

ezúttal senki sem sietett a kimentésére.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Mi történhetett a Splendour nevű jachton azon a végzetes éjszakán?

Elég gyanús, hogy miért éppen a baljós előjelű helyszínen rendeztek hálaadás napi bulit, amikor a férje jól tudta, hogy felesége fél a víztől és a sötétségtől. Miután a vendégek távoztak, négyen maradtak a jachton:

a házaspár, Christopher Walken, aki Natalie partnere volt az akkor még befejezetlen Agyhalál című filmben, valamint a hajó kapitánya.

Ami ezután történt, abból csak egyvalamit lehetett tévedhetetlenül megállapítani: a színésznő fulladásos halálát.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Szerelmi háromszög lehet a tragédia oka?

Gyanús körülmények, külsérelmi nyomok

Másnap tele voltak a lapok a negyvenhárom éves színésznő tragikus balesetével. Az öngyilkosság fel sem merült, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a spicces filmsztár nem tudott elaludni a jacht oldalának csapódó mentőcsónak zajától, azt akarta megkötni, de megcsúszott, és elsodorták a hullámok.

Előtte ugyanis a kikötő éttermében vacsoráztak a barátaikkal, ahol sokaknak feltűnt, hogy a kelleténél több alkoholt fogyasztottak, és Walken látványosan flörtölt szép partnerjőjével - akinél

1,4 ezrelék véralkoholszintet mért a boncolás. Ezzel le is zárták az aktát.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood és Christopher Walken látványosa flörtöltek a tragédia estéjén

Csakhogy az egy ezreléket meghaladó véralkohol már nem enyhe szalonspicc, hanem annak a jele, hogy az illető rendesen felöntött a garatra, és attól se ébred fel, ha ágyút sütnek el a füle mellett. Ráadásul azt se vették számításba - nem is tehették, mert a hajó kapitánya csak harminc év múlva a Fatális utazás című dokumentumfilmben árulta el -, hogy

Natalie férje nem engedte azonnal értesíteni a parti őrséget felesége eltűnéséről.

Így annak holttestére csak másnap találtak rá, és mire a boncolás megtörtént, már az eredetinél kisebb alkoholszintet lehetett kimutatni. Akkor viszont hogyan kerülhetett a vízbe éjnek évadján, egy szál hálóingben? Feltehetően nem a saját lábán. A törvényszéki szakértő is cáfolta a balesetet. Makacsul firtatta, hogy

honnan erednek a holttesten talált zúzódások, véraláfutások.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie férje késleltette, hogy bejelentsék a nő eltűnését

Élt a gyanúperrel, hogy valaki bántalmazta a színésznőt, de nem vették komolyan az érveit. Nagyon úgy nézett ki, hogy

nem akarnak vádat emelni a férj, Robert Wagner ellen,

mert ez kettétörné szépen ívelő karrierjét, ami a stúdiónak is hatalmas veszteséget jelentett volna. Az egyik, közelben horgonyzó jachton hallották is Natalie segélykiáltásait, sőt valaki válaszolt is neki, hogy “nyugodj meg, hamarosan kimentünk”. Aztán csend lett. Síri csend.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Natalie Wood és férje, Robert Wagner

Az orvosszakértők pedig, annak dacára, hogy sérüléseket találtak a nő testén,

véletlenszerű fulladást írtak a jegyzőkönyvbe.

2011-ben mégis újravizsgálták a halálesetet, épp a kapitány megkésett vallomása miatt, aki azt is elmondta, hogy hallotta veszekedni a házaspárt a haláleset előtt, amit a férj nem ismert el. Ekkor "véletlenszerűről" "ismeretlen körülményekre" javították a jegyzőkönyvet,

de vádat nem emeltek.

Pedig Dennis Davern, a hajó kapitánya váltig állította, hogy Natalie eltűnése előtt éppen miatta veszekedett a férj és Christopher Walken. Majd a házaspár ugrott össze a kabinjukban, aztán hirtelen abbamaradt az üvöltözés. A kapitány ezután felment a fedélzetre, ahol a férj közölte vele, hogy nem találja a feleségét.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

A hajó kapitánya szerint Wagner azt gyanította, hogy Wood és Walken összeszűrték a levet 

Talán sosem fog kiderülni, mi történt ponzosan azon az éjszakán, mi volt a veszekedés tárgya. Wagner később azt írta önéletrajzi kötetében, hogy csak Walkennel vitázott a felesége karrierjéről. Hollywoodban viszont mindenki meg van győződve arról, hogy a férj azt kívánta tisztázni, mi van a felesége és a színész között. Féltékenységi dráma lett volna? A "jól értesültek" szerint Natalie Woodot a két férfi együtt, előre kitervelten tette el láb alól.

Ennyi volt tudható eddig. Most azonban úgy tűnik, kiderülhet az igazság. A Los Angeles-i seriff hivatal a közelmúltban bejelentette, hogy újabb szemtanúkat hallgattak ki a több évtizedes rejtély megoldásához. A tanúk állításai új részleteket világítottak meg azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett a kérdéses éjszakán a hajó fedélzetén.

A tanúk Woodék jachtja közelében elhajózva kiabálást és robajokat hallottak a házaspár kajütjéből, majd egy férfi és egy nő veszekedését is a hajó tatjáról.

A szemtanúk egymástól függetlenül Wood és Wagner hangját vélték felismerni.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

A hajó kapitánya azt állítja, hogy a színésznő eltűnése előtt éppen miatta veszekedett a férj és Christopher Walken

A Los Angeles-i rendőrség nyomozója, John Corina hadnagy tehát úgy véli, megtalálta a valódi gyilkost: szerinte egyértelmű, hogy a férje végzett Natalie Wooddal:

"Hét éve vizsgálom az ügyet, és elmondhatom, hogy Robert Wagner az első számú gyanúsítottam. Folyamatosan változtat a sztorin, az események nem passzolnak egymáshoz időrendileg, ráadásul, mióta újranyitottuk az ügyet, egyáltalán nem hajlandó együttműködni a rendőréggel" - nyilatkozta a BBC-nek.

A seriff hivatala a fejlemények fényében a „gyanús haláleset ügyében érintett személynek” nevezte a ma már 89 éves Robert Wagnert.

"Az ügyben az elmúlt évek során végzett vizsgálatok következtében Wagner egyre inkább bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személlyé vált. Tudjuk, hogy ő volt az utolsó személy, aki látta Natalie Woodot, mielőtt eltűnt a hajó fedélzetéről" - mondja John Corina.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Az, hogy mi történik majd Robert Wagnerrel, ha bebizonyosodik, hogy valóban ő állt a színésznő halála mögött, még kérdéses, ugyanis egy ma már 89 éves, idős férfiról beszélünk

Anyja filmcsillagnak nevelte

Natalie Wood - eredeti nevén Natalja Nyikolajevna Zaharenko - 1938-ban született San Franciscóban. Szülei orosz bevándorlók voltak, nagyravágyó anyja Los Angelesbe költöztette a családot, hogy egyengesse lánya filmes karrierjét.

Négyévesen már szerepelt - Natasha Gurdin néven - a Boldog ország című filmben, nyolcévesen pedig - heti ezer dolláros gázsiért - Orson Welles oldalán játszott, akit már akkor elbűvölt a kislány tehetsége:

"Olyan jó, hogy az megijeszt!" 

- nyilatkozta róla a világhírű sztár.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Már bájos kisgyerekként is kirobbanóan tehetségesnek tartották

Anyja állítólag gyógyszerekkel tömte, hogy sokáig játszhasson gyerekszerepeket: tizenöt éves koráig húsz filmben aratott sikereket gyereksztárként. Ráadásul azon kevés színészek egyike volt, akik sikeres gyerekszínészekből probléma nélkül váltak felnőtt színésszé. Emellett hihetetlen intelligens és kötelességtudó volt, mindenki szeretett vele dolgozni.

Tizenhat évesen James Deannel már fiatal nőt alakított a Haragban a világgal című filmben,

ezért jelölték először Oscar-díjra a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A következő évben megkapta a Golden Globe “Az év új sztárja” díját, és hozzáment Robert Wagner színészhez, hogy szabaduljon zsarnoki anyjától. Öt év után elvált tőle. Állítólag agyára ment féjre golfmániája, ám az életrajzírók szerint kompromittáló helyzetben találta férjét egy másik férfival.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Warren Beatty előbb a filmvásznon, majd a való életben is Natalie partnere volt. Beatty később neki ajánlotta fel a Bonnie és Clyde női főszerepét, de Wood nemet mondott, mert a forgatás ideje alatt nélkülöznie kellett volna pszichoanalitikusát

A hatvanas évek első felében Hollywood legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Huszonöt éves koráig begyűjött három Oscar-jelölést. Legnagyobb sikerét

a West Side Storyban aratta, Maria szerepében,

valamint az Elia Kazan rendezte Ragyogás a fűben című film főszerepében.

Volt időszak, amikor ritkán állt a kamerák elé, több évet is kihagyott, utolsó, befejezetlen filmjében, az Agyhalálban úgy tűnt, visszatér megmutatni tehetségét. Ám végérvényesen megszakadt a pályája.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

Jelenet a West Side Storyból

Gyakran játszott együtt olyan híres partnerekkel, mint Robert Redford, Jack Lemmon vagy Tony Curtis, utóbbi híres volt hódításairól. Hollywood hercege című életrajzi regényéből az is kiderül, hogy

Natalie Wood is megajándékozta élete legszebb pillanatával,

amikor partnerek voltak az 1964-es Majd most kiderül (Sex and the Single Girl) című filmben. Közvetlenül egymás mellett állt az öltözőkocsijuk.

“A szünet hosszúnak ígérkezett - emlékszik vissza Curtis -, ezért úgy határoztam, levetem a jelmezt. Átöltöztem, majd elindultam Natalie kocsija felé. Nem tudom, miért, hiszen nem hívott. Egyszerűen úgy érezem, át kell mennem. (…) Helyet foglaltam a kanapén, Natalie pedig kulcsra zárta a lakókocsi ajtaját. (…) Arra nem emlékszem, hogy a nadrág hogyan került le rólam, mert a következő pillanatban már vadul szeretkeztünk. Nemcsak a forgatás, hanem talán az egész életem legszebb pillanata volt. Egyetlen szót sem szóltunk, sem előtte, sem közben, sem utána. (…) A forgatás végeztével visszatértem az enyéimhez, ahogy Natalie is. Mindketten tudtuk, hogy így lesz a legjobb.”

Feltehetően Natalie is sok boldog pillanatot élhetett át jóképű partnereivel, de a férjekkel nem volt szerencséje. 1969-ben hozzáment Richard Gregson brit producerhez, megszületett első gyereke, Natasha, azonban 1972-ben elváltak, és

visszatért első férjéhez.

Tőle is született egy lánya, Courtney. Ennek a házasságnak vetett véget a színésznő rejtélyes halála, amelyről később filmet is forgattak Natalie Wood rejtélyes élete címmel.

Natalie Wood Robert Wagner Christopher Walken Hollywood Boulevard

címmel.

Egy ágyban Tony Curtisszel a Sex and the Single Girl (Majd most kiderül) című filmben